9 Ocak 2016 Cumartesi

DÜNYANIN EN HIZLI SÜPER BİLGİSAYARLARI




DÜNYANIN EN HIZLI  SÜPER BİLGİSAYARLARI




1- Tianhe-1A

Çin'in süper bilgisayarı, dünyanın en hızlı bilgisayarı olma ünvanını taşıyor. Tianhe-1A, 186.368 çekirdeği ve yaklaşık çekrek milyon RAM'i ile 2.5 petaflop/saniye hızında çalışıyor.




2- Jaguar

Jaguar'daki çekirdek sayısı saymakla bitmiyor: TOP500'e göre cihazın 224.162 çekirdeği var. Bu işlemci gücüyle Jaguar, 1.76 petaflops'a ulaşıyor.




3- Dawning Nebulae

Çinli Dawning Nebulae, 2010'un başlarında ilk çıktığında dünyanın en hızlı bilgisayarıydı. Dawning Nebulae, Shenzhen'deki Ulusal Süperbilgisayar Merkezinde bulunuyor.




4- Tsubame 2.0

Tokyo üretimi TSUBAME 2.0, Jaguar'a benzer bir performans sağlıyor. Tokyo üretimi cihaz, 1.4 petaflops daimi perfromans sağlarken, en yüksek hız olarak 2.3 petaflops'a kadar ulaşabiliyor. 



5- Hopper

ABD Ulusal Enerji Araştırma Bilgisayar Merkezi'nde bulunan ve 3.000'den fazla bilim adamına hizmet eden Hopper, iklim değişiklikleri, temiz enerji, astrofizik, parçacık fiziği üzerinde çalışıyor ve dolayısıyla görevi oldukça büyük.



6. Tera-100

Avrupa'da (Fransa) üretilen ve birleştirilen ilk süper bilgisayar olan Tera 100, oldukça hızlı. Basın raporuna göre bilgisayar, bir milyon kişiye aynı anda HD kalitesinde film gösterebilecek güçte.



7. Roadrunner

Roadrunner, 1.04 petaflop ile 2008'de petaflop sınırını aşan ilk süper bilgisayardı. Ancak iki sene içinde yedinci sıraya geriledi. ABD Enerji Bakanlığı için IBM tarafından üretilen süper bilgisayar, nükleer silahların yıllar geçtikçe güvenli olup olmadıklarını incelemekte kullanılıyordu.



8. Kraken

9.408 birim arasında dağıtılan 112.895 çekirdeğe sahip Kraken'in amacı 'evrenin oluşumunun temellerini anlamak gibi dünyanın en büyük bilimsel problemlerini çözmek'.



9. Jugene

Almanya'ya ait bu süper bilgisayar bazı ilginç alanlarda kullanım alanı buldu. Scientific Computing'e göre JUGENE, DVD'lere yazmayı daha iyi bir hale getirip kapasiteyi yükseltecek, disklerin ömrünü uzatacak teknolojiler üzerinde kullanıldı.



10. Cielo

Nükleer bilimde test yapmak için risklere girmeye gerek yok: 6.704 birimden oluşan Cielo, ABD Ulusual Nükleer Güvenlik Yönetimi tarafından 'sınıflandırılmış operasyonlar' için kullanılıyor ve birim sayısı bu sene 9.000'e çıkartılarak daha da kuvvetlendirilecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yukarı Git