2 Şubat 2016 Salı

KLASİK SPİRİTÜALİZM NEDİR ?




Klasik Spiritüalizm Nedir?

Spiritüalizm geniş anlamda tinselcilik (ruhçuluk) anlamında olup, ruhani tüm konuları kapsar; dar anlamda da dini bir kavram olmaktadır. Spiritüalizm’in dini anlamı öteki dünya veya sonsuzluk gibi manevi kavramlarla bağdaştırılabilir.

Allan Kardec ile sistematize edilmeye başlanan Spiritüalizm günümüzde "klasik spiritüalizm" olarak adlandırılma durumundadır. Çünkü ruhçuluğa son şeklini bizim ülkemizde Dr. Bedri Ruhselman kazandırmış ve geliştirdiği deneysel ruhçuluğa, Neo-Spiritüalizm adını vermiştir.


Kardec'in sistemli hale getirdiği klasik spiritüalizmin belli başlı ilkeleri şöyle özetlenebilir:

Allah ebedi, ezeli, değişmez, madde ötesi, yegane, her şeye kadir, mutlak adil ve mutlak iyidir. Evreni o yaratmıştır; canlı-cansız, maddi, maddi olmayan tüm varlıkları anlayan ve bilendir.
Ruhlar geçici bir süre için fani, maddi bir kılıfa(beden) bürünürler ve bu kılıfın yok olması onları özgürlüğe kavuşturur.
Maddi varlıklar dahilindeki değişik türler içinde, belirli bir gelişme kaydetmiş ruhların enkarnasyonu için Tanrı insan türünü seçmiştir; insana manevi ve zihinsel üstünlüğünü veren de budur.
Can ya da beden dahilindeki ruh, enkarne olmuş ruhtur. Ruhlar sürekli olarak aynı kategoride kalmazlar. Hepsinin yazgısı ruhsal hiyerarşinin farklı aşamalrından geçerek kusursuzluk kazanmaları yönünde belirlenmiştir. Bu ıslah süreci enkarnasyon yoluyla sağlanır, enkarnasyon ise bazılarına bir telafi ya da yaptırım niteliğinde, bazılarına ise bir misyon olarak telkin edilir. Maddi yaşam mutlak bir kusursuzluğa ulaşana kadar defalarca tabi olmarı gereken bir sınavdır ve bir çeşit filtre vazifesi görerek her bir enkarnasyonda ruhların biraz daha arınmalarını sağlamaktadır.
İnsan üç kısımdan oluşur: Ruh, perispri ve beden. Perispri, ruh ve beden arasında irtibatı sağlar, yarı-maddi bir yapısı vardır.
Can, ölüm olayı ile bedeni terk ettiğinde "ruhlar alemi"nde doğar. Dünyadayken yaptığı iyilik ve kötülükler orada, hafızasında canlanır. Bir süre sonra, dünyada tekrar bedenlenir. Sınavlar geçireceği dünyada defalarca doğmanın amacı tekamül etmektir. Fakat insan ruhu hiçbir zaman hayvan bedeninde doğmaz. Tekamülde gerileme söz konusu değildir.
Bütün ruhlar eşit yaratılmıştır. Fakat tekamül dereceleri aynı olmadığından aralarında, tekamül farklarından kaynaklanan bir ruhsal hiyerarşi vardır.
Ruhlar yalnız Dünya'da değil, evrenin diğer gezegenlerinde de bedenlenirler.
Ruhlar alemindeki bedensiz varlıklar, dünyadaki bedenlilerle maddi ve manevi etkileşim içindedir. Ayrıca medyumlar aracılığı ile, onlarla sesli veya yazılı iletişim kurulabilir.
Ruhlar bu dünyada tekamül etmek için bedeni bir kılıf olarak kullanırlar.
Önemli olan ruh dünyasıdır dünyadaki görevimiz sadece tekamül etmektir. Bedenimiz ve yaşadığımız olaylar da buna hizmet eden araçlardır.

Alan Kardec'e göre İnsan dahilinde üç unsur vardır:

1. Beden ya da maddi varlık hayvanlarınkine benzer ve aynı hayati prensip tarafından can verilir.
2. Can ya da maddi olmayan varlık, beden dahilinde enkarne olan ruhtur.
3. Bedeni ve ruhu birleştiren bağ ruh ve madde arasındaki aracı prensiptir.

Dolayısıyla insanın iki doğası vardır: Bedeni vasıtasıyla, içgüdülere sahip olan hayvan doğasına işritak etmektedir.
Ruhu vasıtasıyla ise ruhların dünyasına iştirak etmektedir.
Bedeni ve ruhu bir arada tutan bağ ya da diğer adıyla perispri bir çeşit yarı maddi kılıftır.

Ruhlar farklı sınıflara mensupturlar; güç, zeka, bilgi ya da manevi gelişmişlik olarak da eşit değildirler.

Alan Kardec'in öncülüğünü yaptığı bu akım; en eski spiritüalizm akımlarından ve çalışmalarından biridir. Alan Kardec medyumlar vasıtasıyla ruhlar ile bağlantı kurmuş ve aldığı ilahi bilgileri Ruhlar Kitabı adlı kitabında yazmıştır.
Kitap; hala bile birçok ülkede okunan spiritüalizmin en önemli kitaplarından biridir. Alan Kardec birçok spiritüaliste öncülük etmiş, ilham vermiştir. Daha sonraları yazdığı Medyumlar Kitabı ise medyumluk hakkında harika bir bilgi kaynağı olmuştur.

Alan Kardec'e göre bu yüksek ruhlardan alınan bilgileri kesin olarak kabul etmekten çok onların verdiği bilgileri mukayese etmemiz ve düşünmemiz gerektiğiydi.

Klasik Spiritüalizm'in içerdiği fenomenler, konular ve alanlarla ilgili olarak kullanılan temel terimler:


Akışkanlar (sinirsel akışkan, yaşamsal akışkan)
Animizm
Apor
Bağlı şuur
Dedublüman
Demateryalizasyon
Dezenkarnasyon
Doğum işareti
Duble
Ekminezi
Ektoplazma
Hami varlık
Hipnoz
Fantom
Kendiliğinden imajinasyon
Materyalizasyon
Medyumluk
Metapsişik
Obsesyon
Obsedör
Operatör
Perispri
Psişik yetenek
Reenkarnasyon
Ruh
Seans
Serbest şuur
Spatyum
Tekamül
Teleportasyon
Trans
Teşevvüş
Yaşam Planı
Uyurgezerlik


Kaynak: Alan Kardec- Ruhlar Kitabı
             vikipedia
             astroset

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yukarı Git