22 Şubat 2016 Pazartesi

HAZAR GÖLÜ USO OLAYI




HAZAR GÖLÜ USO OLAYI

1999 yilinin Temmuz ayinin son haftasinda, Azerbaycan'da, son derece ilginç bir olayin meydana geldigi, kimligi belirsiz bir objenin Hazar Gölü'ne düstügü öne sürüldü. Hatta, ingiliz BBC kurulusu ve bazi Rus televizyonlari haber bültenlerinde olaya genis yer ayirdilar. Ülkemizde ise, hem Sabah gazetesi (makale sonuna bakiniz, EK-A) ve hem de Hürriyet gazetesi (makale sonuna bakiniz, EK-B) bu garip USO olayini haber konusu yaparken, Kanal 6 TV'de ayni içerikli bazi bilgileri izleyicilere sundu. Tabii, her zaman ki gibi, medyamiz olaya herhangi bir ön hazirlik yapmadan yakalandigi için, bu ilginç vakayi, öncelikle UFO Kazasi olarak gösterdi. Fakat, daha sonra, bazi Rus gazetelerinde çikan açiklamalara dayanarak, Hazar Gölü'ne düsen cismin bir UFO degil, aksine Ruslarin gizli deniz yüzeyi uçagi Ekranoplan oldugunu iddia ettiler. Halbuki, gözden kaçirdiklari bazi önemli noktalar vardi. Bunlardan birincisi, bu olayda açiklama yapan Azeri bilimadami Fuad Kasimov'un açiklamalariydi. Her ne kadar spekülatif olarak degerlendirilebilirse de, Kasimov, öteden beri Hazar Gölü civarindaki önemli bir UFOlojik etkinlikten bahsediyor ve Hazar'in derin sularindaki olasi bir Sualti UFO Üssünden bahsediyordu. Eger, olayi bu açidan ele alirsak, eldeki gözlemi Hazar Gölü'ne düsen UFO diye adlandirmak yerine, aslinda göl sularina bilinçli olarak dalis yapan bir UFOdan, diger bir deyisle, bir USOdan (Tanimlanamayan Denizalti Cisimleri) bahsetmek daha dogru olacaktir.

ikinci bir önemli nokta da, bu tuhaf olayin, salt Ruslarin gizli Ekranoplan uçagi açiklamasiyla geçistirilemeyecegidir. Çünkü, her seyden önce, bu uçak artik gizli falan degildir. internette verimli (efektif) bir sekilde gezinti (sörf) yapmasini bilen her insan, bu uçak ile diger benzeri prototip uçaklar hakkinda her türlü bilgiye ve teknik detaya ulasabilir. Yani, olayi abartmaya hiç gerek yoktur. Kaldi ki, bu USO olayini, Ekranoplan uçagi ile açiklamaya çalismak, bir tür cahillik olur. Çünkü, eldeki gözlem raporlarina göre bilinmeyen bir gök cismi, Hazar'in sularina dalis yapmistir, ya da, hadi, düsmüstür diyelim. Oysa ki, bu Rus uçaginin çogunlukla deniz seviyesinin ancak birkaç metre üzerinde gidebilecegini ve bu açidan bakildiginda teknik kapasitesinin pek yüksek olmadigini biliyoruz. Ayrica, hantal Rus teknolojisinin su anda ne kadar acinacak bir durumda oldugunu hemen herkes kabul etmektedir. Hatta, Ruslarin kendileri bile bu gerçegi itiraf etmektedirler. Olayin özüne bakarsak, aslinda yüzeyde giden bir nesneden degil, tam aksine gökyüzünden Hazar Gölü sularina dalarak, gözden kaybolan bir cisimden bahsedilmektedir. Kisacasi, bu gözlemi gizli uçaklarla falan açiklamak pek mümkün görünmemektedir. Üstelik, su anda dünyanin hiçbir ülkesinin elinde USO benzeri araçlarin olmadigi iyi bilinmektedir. Çünkü, insanoglu, günümüzdeki kisitli bilgisiyle, hem denizaltinda hem de deniz üstünde rahatlikla hareket edebilecek bir teknolojiye sahip olan herhangi bir araç gelistirememistir ne yazik ki. Ayrica, önümüzde asilmasi güç görünen o kadar teknik zorluk vardir ki, bunlarin birer birer çözülebilmesi için, belki de yüzyillarin geçmesini beklemek gerekecektir. Elbette, USO türü araçlar yapabilmek tamamen imkansiz degildir ama su anda ki kapasitemiz ve bilgi seviyemiz henüz yeterli degildir. Kaldi ki, Ruslar, gerçekten de gizli bir uçagin denemesini yapacak olsalardi, herhalde Bakü'nün burnunun dibinde kendilerini riske atmak, akillarina gelebilecek en son olasilik olurdu hiç süphesiz. Ayrica, elimizde göle dalan UFOnun dis görünüsüne dair ayrintili bilgiler de yoktur ne yazik ki. Eger bunun tam tersi olsaydi, kisisel tahminime göre, bu UFOnun dis görünümünün, Rus Ekranoplan uçagindan çok daha farkli oldugu ortaya çikabilecekti.

Hazar Gölü'ndeki UFO olaylari sorunuyla ilgili olarak ünlü Türk UFO arastirmacisi Haluk Egemen Sarikaya (1979) ve arkadaslarinin çalismalarina da deginmemiz gerekir. Sarikaya'ya göre, Hazar Gölü ve civarinda, hemen hemen hiçbir UFOlojik aktiviteye rastlanmaz. Çünkü, ona göre, Hazar Gölü çok kirlidir ve bu yüzden temiz sulari seven UFOlar, yani USOlar özellikle kirli sularda görülmezler hiç. Halbuki, dünya üzerindeki bazi bölgelerden (özellikle belirli denizlerden, göllerden ya da nehirlerden) USO haberleri gelmemesi, buralardaki sularinin kirliligine bagli olarak açiklanilmamalidir. Çünkü, belki de, bu kirli sularda USOlojik etkinlik tüm hiziyla devam ediyordur ama insanlarin bundan haberi yoktur; yani varolan USOlari hiç kimse gözlemleyememistir. Ya da, bazi insanlar buralarda USOlari görüyorlardir ama alay edileceklerini düsünerek anlatamiyorlardir. Veya oralarda gerekli UFO organizasyonlari olmadigi için hiç kimseye haber verme sansina sahip olamiyorlardir belki. Yine, Haluk Egemen Sarikaya'nin (1979) dedigine göre, dünyanin diger kirli denizlerinden olan Akdeniz ve Karadeniz'de de, tipki Hazar'da oldugu gibi, ya hiç USO çikmamakta ya da tek tük gözlemlere rastlanilmaktadir. Þunu açiklikla söylemeliyiz ki, Sarikaya bu çikarsamasinda, yani kirli denizlerde, dikkati çeken USO olaylari olmadigini iddia etmekle büyük bir yanilgiya düsmektedir. Çünkü, eldeki bilgilere göre, hem Hazar'da, hem Karadeniz'de, hem de Akdeniz'de yogun olarak USO olaylari gözlenmektedir. Hatta, USOlar yönünden en aktif denizlerden biri Akdeniz'dir denilebilir. Çünkü, ispanya'nin Güney Kiyilari, Fransa'nin Marsilya Kiyilari, italya'nin Adriyatik Kiyilari, ve Malta Adasi civarinda çok sayida USO olayi rapor edilmistir. Yani, açikçasi USOlar kirli denizlerde de görülebilmektedir. Büyük bir ihtimalle, Sarikaya (1979) ve arkadaslari, kitaplarini yazarken Azerbaycan'daki USO gözlemlerinin farkinda degillerdi. Aslinda, onlari acimasizca elestirmemek gerekir. Çünkü, bugün bile, Azerbaycan'da yetkin bir UFO arastirmacisina ulasmak neredeyse olanaksiz gibidir. Dolayisiyla, varolan bilgiler ya amacina ulasamadan heba olup gitmektedir ya da tümüyle yanlis olarak yorumlanmaktadir.

EK-A:

Azerbaycan Uzay Dairesi Dogruluyor: Hazar'a UFO Düstü!
BBC bültenlerine bile giren bir iddiaya göre, hafta basinda bir UFO, Bakü açiklarinda Hazar Denizi'ne düstü. Olayi, dogrulayan Azeri makamlari, birbirinden ilginç iddialar ortaya attilar. Azeri gazetelerinden sonra Rus medyasina ve hatta BBC bültenlerine bile yansiyan iddialari, Azeri makamlarinin istemeyerek dogruladiklari, ancak sir vermemek için olayin ayrintilarini gizledikleri öne sürülüyor.

Rusya'da yayinlanan Vremya gazetesi, birkaç gün önce Bakü açiklarinda Hazar Denizi'ne düsen ve UFO oldugu savunulan cismin, denizin 80 metre dibinde oldugunu kaydetti. Her gün dünyanin birçok bölgesinden gelen UFO ihbarlari ciddiye alinmazken, bu iddianin gündemde kalmasinin nedeni, Azerbaycan Ulusal Uzay Ajansi tarafindan dogrulanmasi. Uzay Ajansinin Sismoloji Bölümü Baskani Fuad Kasimov, denize böyle bir cismin düstügünü dogruladi ve Sovyetler Birligi döneminden kalan, Hazar Denizi'nin baska gezegenlerle baglantili UFOlarin üssü durumunda oldugu savlarini hatirlatti. Hazar Denizi üzerinde ve çevresinde daha önce de birçok UFO vakasi iddialari ortaya atilmisti. Þimdi Azerilerin UFO iddiasinin altindan ne çikacagi merakla bekleniyor. Rus gazeteleri, Ermenilerin birkaç ay önce AIDS'e karsi yüzde yüz etkili bir tedavi yöntemi gelistirdiklerini açiklamasiyla sansasyon yarattiklarini, Azerilerin de altta kalmamak için UFO iddiasiyla dikkat çekmek istediklerini ileri sürüyor.

Kaynak: Sabah Gazetesi, 30 Temmuz 1999, Azerbaycan Uzay Dairesi Dogruluyor: Hazar'a UFO Düstü.

EK-B:

Azeriler UFO Zannetti

Azerbeycan'in baskenti Bakü yakinlarinda Hazar Denizi'ne düsen cismin UFO degil, Ruslarin gizlice gelistirdigi Ekranoplan adli uçak-gemi karisimi bir kesif araci oldugu iddia ediliyor.
Azerbaycan Ulusal Uzay ve Havacilik Ajansi'nin, düsen cismin bir UFO oldugunu dogrulamasina karsin, Rusya'da yayinlanan Vremya Gazetesi, ''Esrarengiz uzaylilar çok uzaklardan degil, Rusya'dan gelmis olabilir'' diye yazdi. Bakü Limani açiklarinda 80 metre derinlikte yatan cismin, Sovyetler Birligi döneminde Kizil Ordu tarafindan gelistirilmis Ekranoplan adli kesif araci olabilecegini iddia eden gazete, ''NATO'nun Yugoslavya operasyonu sonrasinda Moskova askeri teknolojilere tekrar önem vermeye basladi. Bu nedenle Hazar'da kesif ve istihbarat turlarina baslanmis olabilir'' dedi.
540 ton agirlikta ve 92 metre boyundaki araç su yüzeyinden birkaç metre yüksekte havayla su arasinda bulunan bölgede hareket ediyor. Hizi saatte 500 km'ye çikabiliyor. Bu araç aslinda 1990 yilinda sir olmaktan çikmisti, ancak fotograflari pek yayinlanmadigi için tuhaf uçan cisim Bakü tarafindan rahatlikla UFO olarak algilanmis olabilir.


KAYNAKLAR :
Hürriyet Gazetesi, 31 Temmuz 1999, Azeriler UFO Zannetti
Sabah Gazetesi, 30 Temmuz 1999, Azerbaycan Uzay Dairesi Dogruluyor: Hazar'a UFO 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yukarı Git