5 Mart 2016 Cumartesi

PERİYODİK TABLOYA DÖRT ELEMENT DAHA EKLENDİ




Periyodik Tabloya Dört Element Daha Eklendi


Onaylanmış keşifler ile tablonun yedinci sırası da dolmuş oldu.

Tablonun yürütücülüğünü yapan uluslararası kimya organizasyonu keşifleri onayladıktan sonra, dört yeni element periyodik tabloya kesin olarak eklendi. Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) geçen hafta 113, 115, 117 ve 118 numaralı elementlerin keşif kriterlerine uygunluğunu duyurdu ve bu elementler 2011 yılından beri periyodik tabloya eklenen ilk elementler oldular. Bunların ilave edilmesi periyodik tablonun yedinci sırasını da tamamlamış oldu.

İnsan eliyle yapılmış bu dört elementin isimleri bulundukları yerden kaynaklanıyor ve sonraki birkaç ay içinde resmi olarak isimlendirilmesi bekleniyor. 115, 117 ve 118 numaralı elementler Dubna, Rusya’daki Birleşik Nükleer Araştırma Enstitüsü’nden ve California’daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı’ndaki araştırmacıların ortak gayreti ile keşfedildi. Rus-Amerikan ekibi 113 numaralı elementin de keşfini kendilerinin yaptığını iddia ediyor (bu element şimdilik ununtriyum olarak biliniyor), ancak IUPAC Japonya’daki Riken Enstitüsü’ne bu hakkı tanıdı. Dolayısıyla 113 numaralı element Asya’daki araştırmacılar tarafından ismi konulan ilk element olacak.

“Olimpik Altın Madalyadan bile daha değerli”

Aşırı ağır elementlerin keşfedilmesi, bunların hızla bozunmasından ötürü zor bir süreç. Ancak araştırmacılar son süper-ağır elementler için birazcık da olsa daha uzun ömürler biçiyor, böylece araştırmacıların “kararlılık adası” olarak bilinen, hem çok ağır, hem de kararlı olduğu durumu keşfetme umutları yeşeriyor. Kosuke Morita, Riken’de 113 numaralı elementin araştırılmasının başını çekmekte olup bir demecinde ekibinin “119 numaralı ve ötesindeki elementleri araştıracağını” söylüyor.

The Guardian, Ryoji Noyori’nin (Riken’in eski başkanı ve kimya Nobel ödüllü bilim adamı), bilim adamları için, bunun anlamı bir Olimpik altın madalyasından daha değerli olmasıdır” dediğini aktardı.



KAYNAKLAR :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yukarı Git