1 Ocak 2016 Cuma

HEYKELLER VE SANAT ESERLERİ




HEYKELLER VE SANAT ESERLERİ


Maalesef eski kültürlerden kalanlar, sıklıkla zenginlik düşkünü modern insanlar tarafından yağmalandı.Mısır piramitlerinde, Maya tapınaklarında ve diğer yapılarda çok önemli ve tahmin edilemez hazineler vardı.Dünyanın her yanında efsanevi mezarlar, değerli kitabeler veya altın şehir Eldorado gibi yerler bu yağmalardan nasibini aldı.

Piramitlerde araştırma yapmak isteyen ( yoksa yağmalamamı? ) ilk batılılar dinamit kullandılar.Şimdi insanlar daha dikkatli çalışıyor.Fakat bir zamanlar eski yapılarda iyi korunan harika heykel işleri ve diğer sanat eserleri, şu anda kişisel koleksiyonların bir parçasıdırlar yada ağır tahribe uğramışlardır.
Geriye kalan eserler, sanatçılarının alın terini halen üzerinde taşımakta ve orjinalliklerini korumaktadırlar.Fakat bir çoğu müzelerin depolarında öylece yatmakta ve şimdiye kadar incelenmemişlerdir.Dikkati çeken bir şeyde, Kahire müzesindeki ağaçtan yapılmış uçak maketi gibi sanat eserleri, yanlış saklama sisteminden dolayı yıllarca gözden uzakta öylece kalmış ve bir tesadüf eseri tekrar bulunmuşlardır.

Bir çok araştırmacı yukarıdaki örnek eser hakkında günümüzün değerleriyle yorum yapılmamalı görüşünde.Yani o bir uçak değil, bir kuş olarak algılanmalıdır.

Deliller degerli.Ve saygı duyulmalı.Dünya dışı ziyaretçiler tarafından geçmişte ziyaret edildiğimizi kabul etmek için belki biraz erken olabilir ancak, şunu kabul etmeliyizki, geçmişimizden bazı parçaları anlayamıyoruz.

Bu eserler, büyük sanat değerlerinin yanında bize istediği bir çok detayı barındırıyor. Bahsettikleri şeyler, arasında intikamcı tanrılar, ateş saçan gök hayvanları ve insanlığın hayatta kalma mücadelesi gibi konularda var.Ayrıca, sağlık, ilaç, bilimsel ve belkide uçak yapımcılığı hakkında deliller sunuyorlar bizlere.Buizlenimler, bu eserlerin müzeden alınıp derin bir incelemeye tabi tutulmayı gerektiriyor.Eğer insanoğlu geçmişte uçak ve matkaplar imal edebiliyorsa, o bilimsel bilgi nereden geliyor? Ve dahada önemlisi bu bilgi tekrar nasıl kayboldu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yukarı Git