1 Ocak 2016 Cuma

MAYA HİYEROGLİFLERİ




MAYA HİYEROGLİFLERİ

Mayalardan günümüze kalan kalıntılardan büyük bir bölümü hala çözülmeyi bekliyor.Özellikle eski mit ve efsanelere ışık tutabilecek bilgileri saklayan hiyeroglifler.Palenque ‘deki gibi harika tapınakların dış yüzeyi ,Mısır’dakilerle büyük benzerlikler gösteren çok sayıda esrarengiz işaret ve yazılara ev sahipliği yapmaktadır.

Bu yazılar eski atalarımız hakkında çok önemli bilgileri barındırıyor olabilirler.Bilindiği gibi Mayalar çok detaylı bir yıldız ve uzay bilgisine sahiptiler ve buna bağlı olarak kullandıkları takvim günümüzde kullandığımızdan daha detaylı ve isabetliydi.Ayrıca bilgileri depolamak,matematiksel problemler ve kendi geçmişleri ile ilgili bağımlılık derecesinde yaşam tarzları vardı.

Kendi bilgileriyle neredeyse bu günkü kadar gelişmiş bir sayı sistemi geliştirmişlerdi.Bu da onların bütün bilgilerini detaylarıyla gelecek için saklamalarına sebep olmuştur.


Maya kültüründe bir çok bilinmeyen noktalar vardır.Bunlar ancak insanoğlunun onların hiyerogliflerini büyük bir titizlikle ögrenip çözmesiyle gün ışığına çıkartılabilir.Çok ilginç bir nokta; neden onların takvimlerinin başlangıcı M.Ö. 3113 yılını göstermektedir.Bu başlangıç tarihinde bu kadar önemli olan şey neydi ? Neden geleceği herbiri 7200 günden oluşan bölümlere ayırmışlardır?Neden mayalar çocuklarının kafasına özel bir başlık takıp ,kafataslarının uzun olmasını sağlamaya çalışıyorlardı? Onların dediği gibi gökten gelen tanrılar kimdi?Ve neden böylesine gelişmiş bir kültür birdenbire ortadan kaybolmuştu?


Bilimadamları Meksika – Palenque’deki maya hiyerogliflerinin normal bir kelime ve harf olarak değil ,duyguların bir betimlemesi olarak olarak yapıldığını düşünüyorlar.Çözülmeyi bekleyen hiyerogliflerin bir çoğunun astroloji,astronomi ve matematik ile ilgili bilgiler olduğunun neredeyse kesin olduğu belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yukarı Git